Навършват се 60 години от пламенната реч на Мартин Лутър Кинг - реч, която

...
Навършват се 60 години от пламенната реч на Мартин Лутър Кинг - реч, която
Коментари Харесай

Навършват се 60 години от Марша към Вашингтон и речта на Мартин Лутър Кинг

Навършват се 60 години от пламенната тирада на Мартин Лутър Кинг - тирада, която съгласно мнозина променя историята. Благодарение на Марша към Вашингтон в Белия дом се провежда значима среща, която помага за приемането на законите за граждански и избирателни права за чернокожите.

 

На 28 август 1963 година 250 000 американци излизат пред Мемориала на Линкълн във Вашингтон, с цел да изискат цивилен права, работа и независимост. Един от водачите им, преподобният Мартин Лутър Кинг-младши, произнася тирада, която оставя своя отпечатък в историята. През 1963 година сегрегираните заведения за хранене и питейни чешми към момента са постоянно срещани в огромна част от Юга. Същата година полицията в Бирмингам употребява кучета за нахлуване и пожарни маркучи с вода под високо налягане против протестиращите, които не демонстрират принуждение. 

На Нова година през 1863 година президентът Ейбрахам Линкълн афишира еманципацията на робите, с което освобождава всички плебеи в щатите, които тогава се бунтуват против Вашингтон. Маршът към Вашингтон отбелязва 100-годишнината от това историческо събитие, но и подчертава, че е належащо да се реализира повече във връзка с гражданските права. Тогава стачкуващите настояват за приемане на законопроекта за гражданските права на президента Кенеди.

 
Свободата в никакъв случай не се печели вечно. Тя се печели и извоюва във всяко потомство. Бдителността е отговорът. Аз разбирам умората и съчувствам на изтощените. Но не се отхвърляйте. Искам да споделя, че майка ми постоянно ми споделяше: " Бебе, най-тъмният час постоянно е преди зората ". Не се отхвърляйте! Борете се до дъно.
Бърни Кинг, щерка на Мартин Лутър Кинг-младши

Радикалната визия за Америка и красноречието на Кинг карат тълпата да приветства концепциите му за по-справедливо общество. В своята тирада той споделя:

" Америка е дала на чернокожите неприятен чек, чек, който се е върнал с надпис " незадоволителни средства ".

" Имам фантазия, че един ден тази нация ще се изправи и ще покаже същинското значение на своето верую: " Ние считаме тези истини за явни: че всички хора са основани равни ".

След края на марша в Белия дом се организира значима среща с президента Кенеди. Маршът и президентската среща спомагат за оказване на напън върху Конгреса да одобри законите за гражданските права и за изборните права надлежно през 1964 година и 1965 г.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР